Hemeroidy alebo zlatá žila: príznaky a konzervatívna liečba

Hemeroidy_alebo_zlata_zila_priznaky_a_konzervativna_liecba

Hemoroidy, často opísané ako nepríjemná a tabuizovaná téma, sú v skutočnosti veľmi bežným zdravotným problémom, ktorý postihuje milióny ľudí po celom svete. Bez ohľadu na vek, pohlavie či životný štýl, toto ochorenie môže postihnúť každého z nás, a výrazne ovplyvniť kvalitu nášho života. Aj napriek tomu, že o hemoroidoch sa často hovorí len potichu, je dôležité rozprúdiť otvorenú diskusiu o tomto zdravotnom probléme, jeho príčinách, príznakoch, a najmä o dostupných možnostiach liečby a prevencii. Naším cieľom je odmietnuť mýty a predsudky, ktoré obklopujú hemoroidy, a poskytnúť informácie, ktoré môžu pomôcť toto ochorenie lepšie pochopiť.

Ako spoznáme, že ide o hemoroidy?

Hemoroidy, známe aj pod menej formálnym názvom zlatá žila, predstavujú zväčšené, opuchnuté krvné cievy, ktoré sa nachádzajú v dolnej časti konečníka alebo okolo análneho otvoru. Tento stav je veľmi rozšírený a môže postihnúť jedincov v akomkoľvek veku, hoci sa s vekom pravdepodobnosť jeho výskytu zvyšuje.

Príznaky, na ktoré si treba dávať pozor

Rozpoznávanie hemoroidov začína pozorovaním niekoľkých kľúčových symptómov. Medzi najčastejšie patrí:

  • Svrbenie a podráždenie: Tieto pocity v oblasti konečníka sú časté a môžu byť spôsobené dráždením v dôsledku vypadávajúcich hemoroidov.
  • Bolesť a nepohodlie: Sedavá pozícia alebo vymáhanie sa počas vyprázdňovania môžu tieto pocity zhoršiť. Bolesť je často spojená s externými hemoroidmi, ktoré môžu byť viac vystavené mechanickému podráždeniu.
  • Krvácanie: Jedným z najvýraznejších príznakov môže byť jasná červená krv na toaletnom papieri alebo v toalete po vykonaní potreby. Krvácanie je často spojené s vnútornými hemoroidmi a hoci môže byť alarmujúce, väčšinou neznamená vážne zdravotné riziko.
  • Hrčka: Pri externých hemoroidoch môže dôjsť k pocitu malých hrčiek pri okraji análneho otvoru, ktoré sú v skutočnosti opuchnutými krvnými cievami.  

Konzervatívna liečba

Liečba hemoroidov závisí od ich závažnosti. Ľahké prípady môžu byť účinne liečené domácimi opatreniami a zmenou životného štýlu, zatiaľ čo vážnejšie prípady môžu vyžadovať medicínsky zákrok. Tu je niekoľko efektívnych tipov, ktoré môžu pomôcť zmierniť symptómy hemoroidov a zlepšiť kvalitu vášho života:

  • Zvýšte príjem vlákniny: Konzumujte viac ovocia, zeleniny a celozrnných produktov. Vláknina pomáha zmäkčiť stolicu a podporuje jej pravidelné vyprázdňovanie, čo znižuje tlak na hemoroidy počas stolice.
  • Piť dostatok vody: Hydratácia je kľúčová pre predchádzanie zápche. Odporúča sa piť aspoň 8 pohárov vody denne, aby stolica zostala mäkká a ľahko sa vyprázdňovala.
  • Vyhnite sa dlhému sedeniu: Dlhé obdobia sedenia, najmä na toalete, môžu zvyšovať tlak na hemoroidy. Snažte sa obmedziť čas strávený sedením a pravidelne sa hýbte alebo robte prestávky na prechádzku.
  • Teplé sedacie kúpele: Sedacie kúpele vo vlažnej vode na 10 až 15 minút, niekoľkokrát denne, môžu pomôcť zmierniť bolesti a zápal v oblasti hemoroidov.
  • Používanie bezreceptových liekov: Krémy, masti, čapíky alebo vankúšiky s liečivými látkami môžu poskytnúť dočasnú úľavu od bolesti a svrbenia spojeného s hemoroidmi. Hľadajte produkty obsahujúce hydrokortizón alebo hamamelis.
  • Udržiavanie osobnej hygieny: Po každom vyprázdnení sa jemne umyte vlažnou vodou, vyhnite sa používaniu parfumovaného alebo alkoholového toaletného papiera, ktorý môže podráždiť oblasť viac.
  • Cvičenie: Pravidelná fyzická aktivita podporuje dobrú črevnú funkciu a pomáha predchádzať zápche. Snažte sa zaradiť do svojho denného programu aspoň 30 minút cvičenia. Vhodnou pomôckou pri športových aktivitách sú ortopedické vložky Medicovi. Viac informácií o vložkách sa dočítate priamo tu
  • Minimalizujte tlak pri vyprázdňovaní: Vyhnite sa nadmernému tlačeniu alebo zdržiavaniu dychu počas vyprázdňovania, čo môže zvýšiť tlak na hemoroidy.

Použitie byliniek

Pri liečbe a prevencii hemoroidov môžu bylinky ponúknuť úľavu od symptómov vďaka ich protizápalovým a upokojujúcim vlastnostiam. Tu sú niektoré bylinky, ktoré sú často odporúčané pri hemoroidoch:

1. Aloe vera

Použitie: Aloe vera je známa svojimi upokojujúcimi a protizápalovými vlastnosťami. Gél z aloe vera aplikovaný priamo na postihnutú oblasť môže pomôcť upokojiť podráždenie a zmierniť svrbenie.

2. Harmanček

Použitie: Harmančekový čaj alebo krém môže poskytnúť úľavu od zápalu a svrbenia spojeného s hemoroidmi. Harmanček má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť podráždenie.

3. Nechtík lekársky

Použitie: Nechtík je ďalšou bylinkou s protizápalovými a hojivými vlastnosťami. Aplikácia krému alebo masti s extraktom nechtíka môže pomôcť upokojiť pokožku a urýchliť hojenie.

4. Pagaštan konský

Použitie: Pagaštan konský je známy svojimi vlastnosťami, ktoré môžu zlepšiť cirkuláciu krvi a posilniť cievy, čo je užitočné pri liečbe hemoroidov. Kapsuly alebo krémy s extraktom konského gaštanu môžu pomôcť zmierniť opuch a zápal.

5. Repík

Použitie: Repík má protizápalové vlastnosti a môže byť užitočná pri liečbe hemoroidov. Čaj alebo doplnky zo sladkého repíka môžu pomôcť zmierniť zápalové symptómy.

6. Psyllium (Otruby)

Použitie: Psyllium je forma vlákniny, ktorá môže pomôcť pri prevencii zápchy, častého spúšťača hemoroidov. Pravidelná konzumácia psyllium môže pomôcť udržať stolicu mäkkú a predchádzať nadmernému tlaku počas vyprázdňovania.

Ako ich používať

Pri používaní byliniek a prírodných doplnkov je dôležité postupovať s opatrnosťou a začať s malými dávkami, aby ste mohli monitorovať akúkoľvek reakciu vášho tela. Tiež je dobré konzultovať použitie bylinných liečiv s lekárom alebo odborníkom na bylinky, najmä ak užívate iné lieky alebo máte zdravotné problémy. Vždy hľadajte produkty z overených zdrojov, aby ste zabezpečili ich kvalitu a čistotu.   

Zvážte medicínsku pomoc 

Hemeroidy_alebo_zlata_zila_priznaky_a_konzervativna_liecba

Pri liečbe hemoroidov, ktoré nereagujú na domáce liečby alebo konzervatívne metódy, môže byť potrebná medicínska pomoc. Existuje niekoľko medicínskych procedúr a chirurgických zákrokov, ktoré lekári odporúčajú na liečbu stredne závažných až vážnych prípadov hemoroidov. Tu sú niektoré z najbežnejších metód:

1. Barronova ligatúra

Táto metóda zahŕňa použitie malých gumičiek, ktoré sú umiestnené okolo vnútorného hemoroidu, aby sa prerušil krvný obeh. Hemoroid potom do niekoľkých dní odumrie a spolu s gumičkou prirodzene odpadne počas stolice. Procedúra je relatívne nebolestivá a efektívna pre mnohých pacientov.

2. Skleroterapia

Pri skleroterapii sa do hemoroidu injektuje chemická látka, ktorá spôsobí zjazvenie a zmenšenie hemoroidu. Táto metóda je vhodná najmä pre malé až stredne veľké hemoroidy a je známa svojou minimalizáciou bolesti.

3. Infračervená koagulácia

Infračervená koagulácia využíva infračervené svetlo na spôsobenie koagulácie (zrážania) krvných ciev v hemoroide, čo vedie k jeho zmenšeniu. Táto metóda je účinná hlavne pri liečbe malých až stredných hemoroidov.

4. Ligatúra artérií hemoroidov

Táto pomerne nová technika zahŕňa identifikáciu a uzavretie arterií, ktoré zásobujú hemoroidy krvou, čo vedie k ich zmenšeniu. Procedúra sa často vykonáva s pomocou dopplerovskej ultrasonografie a je známa svojou efektívnosťou a minimalizáciou bolesti.

5. Chirurgický zákrok (Hemoroidektómia)

Pri závažných prípadoch hemoroidov alebo keď iné metódy zlyhajú, môže byť potrebná hemoroidektómia, ktorá zahŕňa chirurgické odstránenie nadmerných hemoroidálnych tkanív. Táto metóda je najefektívnejšia pri riešení veľkých externých a vnútorných hemoroidov, ale je spojená s dlhším obdobím zotavenia a väčšou bolesťou po zákroku.

6. Stapled Hemorrhoidopexy

Pri tejto procedúre, známej tiež ako PPH (procedure for prolapse and hemorrhoids), sa špeciálne zariadenie používa na resekciu a zafixovanie hemoroidálneho tkaniva späť do normálnej polohy. Táto metóda môže byť menej bolestivá ako tradičná hemoroidektómia a je často odporúčaná pre vnútorné hemoroidy.

Pri rozhodovaní o najvhodnejšej metóde liečby je dôležité konzultovať sa s odborným lekárom, ktorý dokáže posúdiť váš konkrétny prípad a odporučiť najlepšiu možnosť na základe závažnosti vášho stavu, vášho celkového zdravia a preferencií.                                                     

Hemoroidy, hoci môžu byť nepríjemné a bolestivé, sú v mnohých prípadoch účinne liečiteľné pomocou kombinácie medicínskych a domácich opatrení. Zmena životného štýlu, ako je zvýšený príjem vlákniny, dostatok tekutín a pravidelná fyzická aktivita, môže výrazne pomôcť v prevencii vzniku nových hemoroidov. Vždy je však dôležité poradiť sa s lekárom o najvhodnejšom spôsobe liečby pre vašu konkrétnu situáciu.


Napísať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.