Čo všetko môže signalizovať bolesť päty?

Čo všetko môže signalizovať bolesť päty?

Päta je dôležitou časťou ľudského tela, ktorá nesie značnú časť našej telesnej hmotnosti a umožňuje nám vykonávať rozmanité pohyby, ako je chôdza alebo beh. Bolesť päty môže byť preto nielen nepríjemná, ale môže tiež významne ovplyvniť našu každodennú aktivitu a kvalitu života. Existuje niekoľko rôznych príčin, ktoré môžu signalizovať bolesť päty, a je dôležité ich rozpoznať, aby sa dalo začať s vhodnou liečbou. 

Dnes sa takmer všetky bolesti päty označujú ako pätová ostroha. V medicíne je pätová ostroha definovaná ako vápnikový výrastok (kalcifikát) na pätnej kosti. Aj keď je tvorba kalcifikátov vidieľná na rontgenových snímkoch, bolesti sú veľmi zriedkavé. Väčšina bolesti päty vzniká v dôsledku nadmerného preťažovania šliach v chodidle, najmä plantárnej fascie, čo je lekársky definované, ako plantárna fascitis. 

Plantárna fascitída

Plantárna fascia je šľacha, ktorá spája pätnú kosť a prsty. Zápal Plantárnej fascie (Plantárna fascitída, Plantárna fasciopatia) sa vyznačuje ostrou bolesťou, najčastejšie v oblasti päty (bolesť päty), ktorá sa objavuje najmä ráno po prebudení. Počas dňa sa Plantárna fasciitis objaví po dlhšej dobe, strávenej sedením, alebo po dlhom státí a následnej chôdzi. 

Nosenie obuvi so stielkami s vystúpenou klenbovou časťou má za následok oslabenie šliach a svalov chodidiel. Toto nerovnomerné zaťaženie chodidiel spôsobuje pokles klenby a začíname pociťovať bolesť chodidiel. Nerovnomerne zaťažovaný povrch chodidiel a s tým spojená stála záťaž a tlak má priamy súvis so znížením prekrvenia chodidiel, pretože cievy a kapiláry sú váhou stláčané. Kožné bunky tak strácajú prívod energie a "unavia sa". Strácajú časť nosnej kapacity, kolabujú a vzniká bolesť.

Geneticky sme ako lovci a zberači prispôsobení na bosú chôdzu po tvrdom a nerovnom povrchu. Pri takomto pohybe sú šľachy v chodidlách precvičované. Dnes sa prevažne pohybujeme po rovnom povrchu. Nosíme tesnú obuv so stielkou s tvarovanou (podpornou) klenbovou časťou. Nosenie takejto obuvi má za následok výraznú redukciu pohybu pozdĺžnych šliach chodidiel (Plantárnej fascie), s následkom zníženia pružnosti týchto šliach.
Pri nedostatočnej pružnosti pozdĺžnych šliach (hlavne Plantárnej fascie) môže už aj malá zátaž spôsobiť poškodenie tkaniva. Vzniká trhlina, ktorá vedie k zápalu, nazývanému Plantárna fascitiis. Trhlina sa pokryje jazvovitým tkanivom, ktoré je oveľa menej pružné ako Plantárna fascia a vzniká intenzívna bolesť chodidiel. 

Hlavným príznakom Plantárnej fascitídy je bolesť spodnej časti päty, smerom dopredu, po stranách, až k prednej časti chodidla. Bolesť je intenzívna hlavne ráno po prebudení, prípadne počas dňa bezprostredne po aktivite. Taktiež je možné, že bolesť postupuje od päty, pozdĺž chodidla, cez priehlavok až k Achillovej šľache. Aktívny pohyb šliach a svalov chodidla pomocou terapie vlnami vody s vložkami MEDICOVI je účinnou metódou na zmiernenie alebo úplne odstránenie bolesti v oblasti päty ale aj chodidiel, členkov, kolien, bedier a chrbta.

Achillova tendinitída

Achillova tendinitída je zápal Achillovej šľachy, šľachy, ktorá spája svaly na zadnej strane lýtka s pätnou kosťou. Tento typ bolesti sa často vyskytuje u športovcov, ale môže sa objaviť aj pri nadmernej alebo nezvyčajnej fyzickej aktivite. Bolesti Achillovej šľachy sú často spôsobené nedostatočnou pružnosťou Plantárnej fascie. Plantárna fascia je šľacha, ktorá spája pätnú kosť a prsty. Nedostatočna pružnosť má priamy súvis so zápalom Plantárnej fascie (Plantárna fascitída). Preto je možné Plantárnu fasciu a Achilovú šľachu považovať za jeden celok. Ak plantárna fascia stratí svoju pružnosť, pociťujeme to ako skrátenie šľachy. To má za následok bolestivosť Achillovej šľachy pri akejkoľvek záťaži.

Pätová ostroha

Pätová ostroha je drobný výrastok kosti, ktorý sa môže vyvinúť na päte. Tento stav často vzniká v dôsledku dlhodobého tlaku alebo napätia na päte, typického pre rôzne aktivity ako dlhé státie, chôdza, alebo intenzívne športovanie. Tento tlak alebo napätie môže viesť k postupnému vývoju malého, no výrazného výčnelku kosti. Tento výrastok môže byť spôsobom bolesti, najmä pri chôdzi alebo státí, keďže nesie značnú časť telesnej hmotnosti. 

Nadváha

Nadváha alebo obezita môže významne prispievať k vzniku bolesti päty. Zvýšená telesná hmotnosť spôsobuje dodatočný tlak na plantárnú fasciu, teda pás tkaniva, ktorý podopiera klenbu chodidla. Toto nadmerné zaťaženie môže viesť k mikrotrhlinám alebo preťaženiu plantárnej fascie, čo môže vyústiť do zápalu a bolesti. Zníženie telesnej hmotnosti môže pomôcť znížiť tento tlak a zmierniť príznaky. Ortopedické vložky Medicovi  posilňujú a zvýšujú flexibilitu plantárnej fascie a poskytujú k úľavu od bolesti spojenej s plantárnou fascitídou.

Iné príčiny bolesti päty

Priame zranenia päty, ako sú podvrtnutia, zlomeniny alebo nárazy, môžu tiež spôsobiť bolesť päty. V týchto prípadoch je dôležité vyhľadať lekársku pomoc na presnú diagnostiku a liečbu.

Ako sa zbaviť bolesti päty? 

Na zmiernenie bolesti päty existuje niekoľko metód, ktoré môžete vyskúšať. Dôležité je však pripomenúť, že v prípade pretrvávajúcej alebo veľmi silnej bolesti by ste mali vyhľadať lekársku pomoc. Tu je niekoľko odporúčaní, ako sa môžete pokúsiť zmierniť bolesť päty:

Odpočinok a zníženie záťaže: Znížte aktivity, ktoré zaťažujú vašu pätnú kosť, ako je beh, dlhé státie alebo chôdza na tvrdých povrchoch.

Ľadovanie: Aplikácia ľadu na boľavú oblasť na 15-20 minút niekoľkokrát denne môže pomôcť znížiť opuch a zmierniť bolesť.

Cvičenie: Špeciálne strečingové cvičenia pre lýtkové svaly a plantárnu fasciu môžu uvoľniť napätie a znížiť bolesť.

Obuv a vložky: Nosenie obuvi s dobrým tlmením došlapu môže pomôcť. V niektorých prípadoch môžu byť užitočné aj ortopedické vložky ako napríklad ortopedické vložky Medicovi Twin-heels a Medicovi T40.

Protizápalové lieky: Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), ako je ibuprofén, môžu pomôcť znížiť bolesť a zápal.

Fyzikálna terapia: Fyzikálny terapeut môže poskytnúť špeciálne cvičenia a terapie na zmiernenie bolesti a zlepšenie funkcie.

Masáže: Jemné masáže môžu pomôcť uvoľniť napätie v oblasti päty.

Tejpovanie: Špeciálne tejpovacie techniky môžu poskytnúť podporu a znížiť tlak na pätnú kosť.

Ak sa ukáže, že bežné domáce metódy na liečbu bolesti päty, ako sú odpočinok, aplikácia ľadu, špecifické strečingové cvičenia a užívanie nesteroidných protizápalových liekov, nie sú účinné alebo ak bolesť päty pretrváva napriek týmto snahám, je nevyhnutné vyhľadať profesionálnu lekársku pomoc. Návšteva lekára je kľúčová nielen pre získanie úľavy od bolesti, ale aj pre pochopenie základných príčin, ktoré spôsobujú tento problém. V niektorých prípadoch, ak sú iné metódy neúčinné a bolesť je značná, môže byť odporúčaný chirurgický zákrok. Avšak, predtým, než sa uchýlite k takejto invazívnej liečbe, je možné vyskúšať aj alternatívne možnosti, ako sú ortopedické vložky. Jedným zo známych a odporúčaných typov sú vložky Medicovi Twin-heels, ktoré sú navrhnuté tak, aby poskytovali podporu a tlmenie potrebné na zmiernenie bolesti päty. Vložky Medicovi pomáhajú pri správnom rozložení hmotnosti po celej nohe, čím znižujú tlak na boľavé miesta, a sú užitočným nástrojom pri liečbe rôznych stavov spojených s bolesťou päty.

 

 


Napísať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.