Vyskočená platnička (hernia disku): Príznaky, príčiny a kozervatívna liečba

Vyskočená platnička (hernia disku): Príznaky, príčiny a kozervatívna liečba

Vyskočená platnička, známa aj ako hernia disku, je bolestivý stav chrbtice, ktorý môže ovplyvniť kvalitu života mnohých ľudí. Je dôležité poznať jej príznaky, príčiny a dostupné liečebné možnosti. V tomto článku sa pozrieme na túto tému detailnejšie.

Príznaky

Príznaky vyskočenej platničky sú rôznorodé a môžu výrazne ovplyvniť denný život postihnutých jedincov. Tieto príznaky sa líšia v závislosti od umiestnenia a závažnosti problému. Nižšie nájdete podrobnejší rozpis niektorých z najčastejších príznakov spojených s touto affekciou:

Bolesť v dolnej časti chrbta: Jedným z typických príznakov vyskočenej platničky je bolesť v dolnej časti chrbta. Táto bolesť môže mať rôzne charakteristiky, vrátane ostrého bodavého bolesti, pulzujúcej nepohodlnosti alebo ťahavej nepríjemnosti. Tento druh bolesti sa často vyskytuje v oblasti bedrovej chrbtice, kde sa nachádza veľká časť nášho tela.

Bolesť v nohách: Vyskočená platnička v bedrovej oblasti môže mať za následok bolesť, ktorá sa šíri do stehien, nôh a dokonca až do chodidiel. Táto bolesť môže byť pomerne intenzívna a nepríjemná, čo môže obmedziť pohyb a normálnu dennú aktivitu postihnutého jedinca. Okrem bolesti môže tento príznak sprevádzať aj brnenie, necitlivosť alebo slabosť v týchto častiach tela.

Svalová slabosť: Vyskočená platnička môže mať za následok svalovú slabosť v nohách. To znamená, že postihnutý jedinec sa môže cítiť slabší a môže mať problémy s chôdzou alebo zdvíhaním predmetov. Táto svalová slabosť môže byť výsledkom kompresie nervových štruktúr v oblasti chrbtice.

Problémy s citlivosťou: Niektorí ľudia môžu pocítiť zníženú citlivosť v oblastiach postihnutých vyskočenou platničkou. Toto môže zahŕňať mravenčenie, brnenie alebo zníženú citlivosť na dotyk. Tieto problémy s citlivosťou môžu byť spôsobené tlakom na nervové korene v dôsledku vyskočenej platničky.

Zhoršenie bolesti pri pohybe: Bolesť spojená s vyskočenou platničkou môže byť zhoršená pri pohybe. To zahŕňa napríklad zdvíhanie ťažkých predmetov, dlhodobé sedenie, prudké pohyby a dokonca aj kašľanie alebo kýchanie. Tieto aktivity môžu zvýšiť tlak na postihnutú oblasť a spôsobiť nárast bolesti.

Príčiny

Príčiny vyskočenej platničky sú komplexné a mnohostranné, a toto ochorenie môže byť výsledkom viacerých faktorov. Rozoberme tieto príčiny podrobnejšie:

Starnutie: Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré zvyšujú riziko vyskočenej platničky, je starnutie. S pribúdajúcim vekom sa platničky chrbtice postupne degenerujú. Ich vnútorné jadro stráca hydratáciu a elastickosť, čo vedie k strate schopnosti absorbovať nárazy a tlak. Tento proces robí platničky krehkými a náchylnými na poškodenie, čo zvyšuje riziko vyskočenia platničky.

Poranenia: Fyzické poranenia chrbtice môžu byť hlavnou príčinou vyskočenej platničky. Nehody, úrazy, pády alebo ťažké zranenia, najmä v oblasti chrbta, môžu spôsobiť trhliny alebo ruptúry medzistavcových platničiek. Toto poškodenie môže viesť k vyskočeniu vnútorného jadra platničky cez vonkajší obal.

Genetická predispozícia: Pre niektorých ľudí môže byť genetická predispozícia dôležitým faktorom zvyšujúcim riziko vyskočenej platničky. Ak máte rodinnú anamnézu tejto affekcie, existuje väčšia pravdepodobnosť, že budete náchylnejší k vzniku tohto problému. Genetické faktory môžu ovplyvňovať štruktúru a kvalitu platničiek, čo zvyšuje riziko degenerácie a vyskočenia platničky.

Nadváha a nevhodná telesná hmotnosť: Extra váha a nadváha môžu byť ďalším faktorom prispievajúcim k vyskočeniu platničky. Nadmerné zaťaženie chrbtice, ktoré spôsobuje nadváha, môže vyvíjať nadmerný tlak na medzistavcové platničky. Tento tlak môže zhoršiť degeneráciu platničiek a zvýšiť riziko vyskočenia.

Liečba

Liečba vyskočenej platničky je komplexným procesom, ktorý závisí od závažnosti príznakov a individuálnych potrieb pacienta. Tu je podrobnejší rozbor možných terapeutických prístupov pri liečbe vyskočenej platničky:

Konzervatívna liečba: Konzervatívna liečba je obvykle prvým krokom pri liečbe vyskočenej platničky. Zahrňuje rôzne metódy, ako sú:

Odpočinok: Pacienti by mali dať chrbtici čas na zotavenie tým, že obmedzia aktivity, ktoré zhoršujú bolesť.

Fyzioterapia: Fyzioterapia sa často odporúča na posilnenie svalov chrbtice a zlepšenie flexibility. Špecifické cvičenia môžu pomôcť pacientom znížiť bolesť a zvýšiť funkčnosť.

Lieky na bolesť: Lieky na bolesť, ako napríklad analgetiká alebo nesteroidné protizápalové lieky, sa používajú na úľavu od bolesti a zápalu.

Protizápalové lieky: Ak je bolesť spojená s zápalom, lekár môže predpísať protizápalové lieky na zníženie zápalu v oblasti platničky.

Injekčné terapie: V niektorých prípadoch sa môžu použiť injekčné terapie na úľavu od bolesti a zápalu. Tieto terapie môžu zahŕňať:

Vyskočená_platnička_hernia disku_Príznaky_príčiny_a_konzervativna_liečba

Injekcie kortikosteroidov: Kortikosteroidy sa môžu podať priamo do postihnutého miesta na zmiernenie zápalu a bolesti.

Injekcie lokálnych anestetík: Lokálne anestetiká sa používajú na dočasnú úľavu od bolesti.

Chirurgický zákrok: Ak konzervatívne metódy neposkytujú dostatočnú úľavu alebo je vyskočená platnička príliš závažná, môže byť potrebný chirurgický zákrok. Existuje niekoľko chirurgických možností, vrátane:

Diskektómia: Chirurgický zákrok na odstránenie časti alebo celej vyskočenej platničky s cieľom uvoľniť tlak na nervové štruktúry.

Laminectómia: Odstránenie časti stavcového oblúka s cieľom uvoľniť tlak na platničku a nervové korene.

Rehabilitácia: Po chirurgickom zákroku alebo počas konzervatívnej liečby je rehabilitácia kľúčovým prvkom obnovy. Fyzikálni terapeuti môžu pomôcť pacientom obnoviť silu, flexibility a pohybový rozsah chrbtice. Tento proces pomáha znížiť riziko opakovaného vyskočenia platničky a zlepšiť celkovú kvalitu života.

Ortopedické vložky Medicovi: Ortopedické vložky Medicovi T40 môžu byť užitočným doplnkom pri liečbe a zmiernení príznakov posunutej platničky. Pre ľudí trpiacich bolesťami spôsobenými posunutou platničkou môžu byť bežné denné aktivity, ako je chôdza, nepríjemné. Vložky môžu zvýšiť pohodlie pri chôdzi a znížiť bolesť. Prostredníctvom patentovanej terapie vlnami vody poskytujú stabilizáciu chodidla, čo môže mať pozitívny vplyv na celkové držanie tela. Správne držanie tela môže pomôcť znížiť niektoré zaťaženia chrbtice a tak nepriamo pomôcť zmierňovať niektoré príznaky spojené s vyhreznutou platničkou.

Je nevyhnutné konzultovať s lekárom alebo špecialistom na chrbticu, ak máte podozrenie na vyskočenú platničku. Rovnaká liečba nefunguje pre všetkých, a preto je dôležité individuálne pristupovať k liečbe, aby sa dosiahol najlepší možný výsledok a minimalizovali sa komplikácie. Čím skôr je vyskočená platnička identifikovaná a liečba zahájená, tým lepšie je možnosť dosiahnuť úspešné zotavenie. 


Napísať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.

Táto lokalita je chránená testom reCAPTCHA a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti Google.