Vyskočená platnička (hernia disku): Príznaky, príčiny a kozervatívna liečba

Vyskočená platnička (hernia disku): Príznaky, príčiny a kozervatívna liečba

Vyskočená platnička, známa aj ako hernia disku, je bolestivý stav chrbtice, ktorý môže ovplyvniť kvalitu života mnohých ľudí. Je dôležité poznať jej príznaky, príčiny a dostupné liečebné možnosti. V tomto článku sa pozrieme na túto tému detailnejšie.

Príznaky

Príznaky vyskočenej platničky sú rôznorodé a môžu výrazne ovplyvniť denný život postihnutých jedincov. Tieto príznaky sa líšia v závislosti od umiestnenia a závažnosti problému. Nižšie nájdete podrobnejší rozpis niektorých z najčastejších príznakov spojených s touto affekciou:

Bolesť v dolnej časti chrbta: Jedným z typických príznakov vyskočenej platničky je bolesť v dolnej časti chrbta. Táto bolesť môže mať rôzne charakteristiky, vrátane ostrého bodavého bolesti, pulzujúcej nepohodlnosti alebo ťahavej nepríjemnosti. Tento druh bolesti sa často vyskytuje v oblasti bedrovej chrbtice, kde sa nachádza veľká časť nášho tela.

Bolesť v nohách: Vyskočená platnička v bedrovej oblasti môže mať za následok bolesť, ktorá sa šíri do stehien, nôh a dokonca až do chodidiel. Táto bolesť môže byť pomerne intenzívna a nepríjemná, čo môže obmedziť pohyb a normálnu dennú aktivitu postihnutého jedinca. Okrem bolesti môže tento príznak sprevádzať aj brnenie, necitlivosť alebo slabosť v týchto častiach tela.

Svalová slabosť: Vyskočená platnička môže mať za následok svalovú slabosť v nohách. To znamená, že postihnutý jedinec sa môže cítiť slabší a môže mať problémy s chôdzou alebo zdvíhaním predmetov. Táto svalová slabosť môže byť výsledkom kompresie nervových štruktúr v oblasti chrbtice.

Problémy s citlivosťou: Niektorí ľudia môžu pocítiť zníženú citlivosť v oblastiach postihnutých vyskočenou platničkou. Toto môže zahŕňať mravenčenie, brnenie alebo zníženú citlivosť na dotyk. Tieto problémy s citlivosťou môžu byť spôsobené tlakom na nervové korene v dôsledku vyskočenej platničky.

Zhoršenie bolesti pri pohybe: Bolesť spojená s vyskočenou platničkou môže byť zhoršená pri pohybe. To zahŕňa napríklad zdvíhanie ťažkých predmetov, dlhodobé sedenie, prudké pohyby a dokonca aj kašľanie alebo kýchanie. Tieto aktivity môžu zvýšiť tlak na postihnutú oblasť a spôsobiť nárast bolesti.

Príčiny

Príčiny vyskočenej platničky sú komplexné a mnohostranné, a toto ochorenie môže byť výsledkom viacerých faktorov. Rozoberme tieto príčiny podrobnejšie:

Starnutie: Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré zvyšujú riziko vyskočenej platničky, je starnutie. S pribúdajúcim vekom sa platničky chrbtice postupne degenerujú. Ich vnútorné jadro stráca hydratáciu a elastickosť, čo vedie k strate schopnosti absorbovať nárazy a tlak. Tento proces robí platničky krehkými a náchylnými na poškodenie, čo zvyšuje riziko vyskočenia platničky.

Poranenia: Fyzické poranenia chrbtice môžu byť hlavnou príčinou vyskočenej platničky. Nehody, úrazy, pády alebo ťažké zranenia, najmä v oblasti chrbta, môžu spôsobiť trhliny alebo ruptúry medzistavcových platničiek. Toto poškodenie môže viesť k vyskočeniu vnútorného jadra platničky cez vonkajší obal.

Genetická predispozícia: Pre niektorých ľudí môže byť genetická predispozícia dôležitým faktorom zvyšujúcim riziko vyskočenej platničky. Ak máte rodinnú anamnézu tejto affekcie, existuje väčšia pravdepodobnosť, že budete náchylnejší k vzniku tohto problému. Genetické faktory môžu ovplyvňovať štruktúru a kvalitu platničiek, čo zvyšuje riziko degenerácie a vyskočenia platničky.

Nadváha a nevhodná telesná hmotnosť: Extra váha a nadváha môžu byť ďalším faktorom prispievajúcim k vyskočeniu platničky. Nadmerné zaťaženie chrbtice, ktoré spôsobuje nadváha, môže vyvíjať nadmerný tlak na medzistavcové platničky. Tento tlak môže zhoršiť degeneráciu platničiek a zvýšiť riziko vyskočenia.

Liečba

Liečba vyskočenej platničky je komplexným procesom, ktorý závisí od závažnosti príznakov a individuálnych potrieb pacienta. Tu je podrobnejší rozbor možných terapeutických prístupov pri liečbe vyskočenej platničky:

Konzervatívna liečba: Konzervatívna liečba je obvykle prvým krokom pri liečbe vyskočenej platničky. Zahrňuje rôzne metódy, ako sú:

Odpočinok: Pacienti by mali dať chrbtici čas na zotavenie tým, že obmedzia aktivity, ktoré zhoršujú bolesť.

Fyzioterapia: Fyzioterapia sa často odporúča na posilnenie svalov chrbtice a zlepšenie flexibility. Špecifické cvičenia môžu pomôcť pacientom znížiť bolesť a zvýšiť funkčnosť.

Lieky na bolesť: Lieky na bolesť, ako napríklad analgetiká alebo nesteroidné protizápalové lieky, sa používajú na úľavu od bolesti a zápalu.

Protizápalové lieky: Ak je bolesť spojená s zápalom, lekár môže predpísať protizápalové lieky na zníženie zápalu v oblasti platničky.

Injekčné terapie: V niektorých prípadoch sa môžu použiť injekčné terapie na úľavu od bolesti a zápalu. Tieto terapie môžu zahŕňať:

Vyskočená_platnička_hernia disku_Príznaky_príčiny_a_konzervativna_liečba

Injekcie kortikosteroidov: Kortikosteroidy sa môžu podať priamo do postihnutého miesta na zmiernenie zápalu a bolesti.

Injekcie lokálnych anestetík: Lokálne anestetiká sa používajú na dočasnú úľavu od bolesti.

Chirurgický zákrok: Ak konzervatívne metódy neposkytujú dostatočnú úľavu alebo je vyskočená platnička príliš závažná, môže byť potrebný chirurgický zákrok. Existuje niekoľko chirurgických možností, vrátane:

Diskektómia: Chirurgický zákrok na odstránenie časti alebo celej vyskočenej platničky s cieľom uvoľniť tlak na nervové štruktúry.

Laminectómia: Odstránenie časti stavcového oblúka s cieľom uvoľniť tlak na platničku a nervové korene.

Rehabilitácia: Po chirurgickom zákroku alebo počas konzervatívnej liečby je rehabilitácia kľúčovým prvkom obnovy. Fyzikálni terapeuti môžu pomôcť pacientom obnoviť silu, flexibility a pohybový rozsah chrbtice. Tento proces pomáha znížiť riziko opakovaného vyskočenia platničky a zlepšiť celkovú kvalitu života.

Ortopedické vložky Medicovi: Ortopedické vložky Medicovi T40 môžu byť užitočným doplnkom pri liečbe a zmiernení príznakov posunutej platničky. Pre ľudí trpiacich bolesťami spôsobenými posunutou platničkou môžu byť bežné denné aktivity, ako je chôdza, nepríjemné. Vložky môžu zvýšiť pohodlie pri chôdzi a znížiť bolesť. Prostredníctvom patentovanej terapie vlnami vody poskytujú stabilizáciu chodidla, čo môže mať pozitívny vplyv na celkové držanie tela. Správne držanie tela môže pomôcť znížiť niektoré zaťaženia chrbtice a tak nepriamo pomôcť zmierňovať niektoré príznaky spojené s vyhreznutou platničkou.

Je nevyhnutné konzultovať s lekárom alebo špecialistom na chrbticu, ak máte podozrenie na vyskočenú platničku. Rovnaká liečba nefunguje pre všetkých, a preto je dôležité individuálne pristupovať k liečbe, aby sa dosiahol najlepší možný výsledok a minimalizovali sa komplikácie. Čím skôr je vyskočená platnička identifikovaná a liečba zahájená, tým lepšie je možnosť dosiahnuť úspešné zotavenie. 


Napísať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred zverejnením schválené.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.